EU-kommissionen presenterar sin nya livsmedelsstrategi

Den 20:e maj presenterade EU-kommissionen sin nya livsmedelsstrategi “Farm to Fork”. Även en ny strategi för biologisk mångfald presenterades samma dag. Svensk Växtskydd har läst dokumenten och frågorna som inställer sig är många.

I strategin “Farm to Fork” finns bland annat följande mål:

  • En minskning med 50 % av användningen och risken med kemiska bekämpningsmedel, samt en minskning med 50 % av användningen av farligare bekämpningsmedel fram till 2030.

  • En minskning av näringsförlusterna med minst 50 %, samtidigt som man ser till att markens bördighet inte försämras. Detta kommer att minska användningen av gödselmedel med minst 20 % fram till 2030.

  • En minskning med 50 % av försäljningen av antimikrobiella medel till produktionsdjur och vattenbruk fram till 2030.

  • Minst 25 % av jordbruksmarken ska användas för ekologiskt jordbruk år 2030.

I strategin om biologisk mångfald finns bland annat ett mål om att omvandla minst 30 % av Europas land- och havsareal till effektivt förvaltade skyddade områden.

Svenskt Växtskydd har inte analyserat alla detaljer i strategierna, men frågorna som snabbt inställer sig för oss är många:

  • Är det här verkligen en bra plan för en säkrare, mer robust och effektiv livsmedelsförsörjning i framtiden?

  • Är det här ens en plan för en livsmedelsproduktion med en i ett helhetsperspektiv låg miljöpåverkan?

  • När det gäller kemiska bekämpningsmedel, gäller 50 % reduktion lika för alla länder?

  • Varför är en 50 % minskning eftersträvansvärd inom EU som har världens striktaste lagstiftning inom området, ett regelverk som dessutom precis har utvärderats och visat sig vara effektivt och leverera ett gott skydd för människor och miljö?

  • För ett land som Sverige med en låg och behovsanpassad användning av bekämpningsmedel och där omfattande minskad användning skett för flertalet år sedan är det särskilt intressant och avgörande vilket startår man utgår ifrån. Vilket år är det?

  • Är det 50 % rakt av eller hur ser man på olika på typer av växtskyddsmedel, olika grödor eller skadegörare?

  • Hur går 50 % minskning avseende volym och risk ihop?

  • Om en lösning för framtiden är teknikutveckling och innovationer, hur rimmar det med EU:s tidigare avståndstagande från modern teknik?

  • Hur går det här överhuvudtaget ihop med EU:s ambitioner inom klimatområdet?

Detta är bara några frågor som vi har. Svaren är avgörande för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion i framtiden.

EU:s strategi “Farm to Fork” kan läsas här

EU:s strategi för biologisk mångfald finns här