Utvärdering föreslår fortsatt EU-godkännande av glyfosat

Den 15 juni presenterade utvärderingsgruppen AGG sin vetenskapliga utredning om glyfosat. AGG (the Assessment Group on Glyphosate), där Kemikalieinspektionen och sakkunniga myndigheter i ytterligare tre länder ingår, kommer i sin utvärdering fram till att glyfosat fortsatt kan användas utan några oacceptabla risker.

Svenskt Växtskydd menar att det är positivt och viktigt att AGG föreslår ett fortsatt godkännande för glyfosat. Att följa lagstiftningens krav, stå upp för vetenskap och fakta samt lyssna på sakkunniga myndigheter borde vara helt avgörande i denna fråga. Men, tyvärr är glyfosat en politisk fråga och det är därför för tidigt att uttala sig om ämnets framtid. Vi vet sedan tidigare att det tyvärr finns länder inom EU som inte står upp för EU:s stränga växtskyddsregelverk eller lyssnar på sina sakkunniga myndigheter när det gäller glyfosat.

Nästa steg i processen när det gäller glyfosat är nu att utvärderingsrapporten överlämnas till EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) och livsmedelsmyndighet (EFSA) för granskning. Senare ska också EU:s medlemsländer säga vad de tycker i frågan.

Kemikalieinspektionens information finns här.

En sammanfattning av utvärderingsrapporten finns här.