Hur påverkas tillgången på växtskyddsmedel av invasionen i Ukraina?

Den ryska invasionen och kriget i Ukraina påverkar Sveriges och andra länders ekonomi. Många undrar vilka konsekvenser kriget kommer att ha för den svenska livsmedelsförsörjningen.

Än så länge ser man en begränsad påverkan, men ju längre krisen fortsätter desto svårare blir det att bedöma hur försörjningen kan komma att påverkas.

För en effektiv livsmedelsproduktion krävs det god tillgång till insatsvaror för lantbruket, som drivmedel och gödning samt växtskyddsmedel.

Fokuserar man på årets behov ser vi just nu inga större bekymmer. De flesta företagen har beställt hem de mängder produkter som behövs för att säkra tillgången i år. Enligt en uppskattning bör 75% av beställningarna vara på plats innan sista mars 2022. Bedömningen är att vi även bör vara väl rustade inför nästa år. Det som alltid kan hända oavsett kris eller ej är att enstaka produkter blir försenade, framförallt de som kräver långa transporter.

Det som kan uppfattas som oroväckande är prishöjningar.  Vi har redan sett stora prishöjningar på drivmedel, gödning och energi. Kraftigt stigande energipriser påverkar produktions- och fraktkostnader samt kostnader för exempelvis förpackningsmaterial. Nu är dessutom den svenska kronan relativt svag. Därmed får man också vara beredd på att prishöjningarna på växtskyddsmedel kommer.