Ökad försäljningsvolym av växtskyddsmedel år 2021

I slutet av juni publicerade Kemikalieinspektionen rapporten ”Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel 2021”. Den visar precis som Svenskt Växtskydds egen statistik att de försålda volymerna av växtskyddsmedel ökade 2021 jämfört med året innan.

•       Försäljningen av växtskyddsmedel ett enskilt år speglar inte användningen av växtskyddsmedel det året. Försäljningen påverkas av att lager byggs upp eller tas i bruk hos återförsäljare och användare. Efter coronapandemin och andra händelser som påverkat världshandeln har säkrade lager i handelsledet och hos lantbrukare påverkat försäljningen under 2021. Den geopolitiska situationen är en utmaning för den nationella säkerheten för livsmedelsproduktion.

•       Faktorer som generellt inverkar på användningen är ändringar i areal av grödor samt skadetrycket det aktuella året. En annan förklaring ligger i en ökad klimatpåverkan som i sin tur medför större behov av att bekämpa nya skadegörare, svampar och ogräs, samt att de befintliga växtskadegörarna förekommer och orsakar problem i större utsträckning om väderförhållanden gynnar populationerna.

•       Svenskt Växtskydds bild är att det råder en motiverad och behovsanpassad användning av växtskyddsmedel i Sverige.

•      Svenskt Växtskydds medlemsföretag arbetar kontinuerligt med att utveckla hållbara och effektiva växtskyddslösningar för att bemöta nuvarande och framtida utmaningar, samt att säkerställa en ökad hållbar svensk livsmedelsproduktion.