Förnyat godkännande för glyfosat

Den 16 november meddelade EU-kommissionen att man avser fatta beslut om att förnya godkännandet för glyfosat. Ämnet blir därmed godkänt i tio år framåt. Den 28 november fattades också det beslut om en genomförandeförordning som behövs för att det förnyade godkännandet ska börja gälla.

Regelverket för godkännanden av växtskyddsmedel är mycket långtgående. Kraven är baserade på omfattande säkerhetsbedömningar som utförs av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (EFSA) och EU:s kemikaliemyndighet (ECHA) tillsammans med medlemsländernas kompetenta myndigheter.

Svenskt Växtskydd välkomnar ett förnyat godkännande för glyfosat. Ett förbud hade inneburit betydande kostnadsökningar för lantbruksnäringen och livsmedelsproduktionen, därtill en ökad miljöbelastning. Vi tycker dock att det är beklagligt och oroväckande att flera medlemsländer i omröstningar om ämnets godkännande valt att bortse från dessa gemensamt beslutade godkännandeprocesser och krav. Bra då att EU-kommissionen står upp för regelverket och låter vetenskap och fakta vinna över politik och ogrundat tyckande.