SVT igår: "Rekordstor försäljning av bekämpningsmedel till lantbruket – högsta på 40 år" - Stämmer verkligen detta?

Igår rapporterade SVT om en rekordstor försäljning av bekämpningsmedel till lantbruket, och det är avgörande att vi granskar siffrorna noggrant.

Inledningsmeningar, "Försäljningen av bekämpningsmedel ökar i Sverige och är nu dubbelt så stor som på 90-talet - visar siffror från Kemikalieinspektionen. Det trots att odlingsytorna långsamt minskar i Sverige", lämnar en oklarhet.

Det är lätt att förbise den avgörande distinktionen: de två påståendena i ingressen är korrekta, men de gäller olika typer av bekämpningsmedel med olika användningsområden. Kemikalieinspektionens rapport visar en minskad försäljning av bekämpningsmedel till jordbruk, skogsbruk och frukt- och trädgårdsbruk på lång sikt, från 5713 ton år 1986 till 2032 ton år 2022.

Det är värt att notera att den ökning som faktiskt har inträffat är försäljningen till industriellt bruk, särskilt träskydd.

När det gäller försäljningen av växtskyddsmedel till jordbruk, skogsbruk och frukt- och trädgård stämmer det att den ökat något under ett par år, men sedan 90-talet har det alltså varit en tydligt minskad försäljning.

Detta påminner oss om att bekämpningsmedel är en mångfacetterad term. Växtskyddsmedel, som används för att skydda växter inom jordbruk, skogsbruk och trädgårdsbruk, är en del av det större bekämpningsmedelsbegreppet. Denna nyansering är viktig för att undvika felaktiga uppfattningar och för att säkerställa välinformerade perspektiv.

Som ansvarstagande konsumenter av information är det avgörande att vi strävar efter att förstå hela bilden. Låt oss fortsätta att vara kritiska och analytiska när vi tolkar data och hålla en balanserad diskussion kring hållbart jordbruk och miljöskydd. 📊🌎


Bild från KemI:s rapport om Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel 2022

*Svenskt Växtskydd har sökt SVT och uppmärksammat felet, men utan att ha fått svar.